• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

Pleegzorg is een verrijking van ons leven

Lotte (38) en Menno (46) zijn zo’n tien jaar pleegouders. Daarvoor waren zij een netwerkpleeggezin voor een meisje uit de familie. “Door omstandigheden kon zij niet thuis wonen. Wij konden wel voor haar zorgen. En dat deden we, want dat doe je voor elkaar.”

Toen ze achttien werd, ging ze op kamers en gingen Lotte en Menno door met pleegzorg. Lotte: “We dachten hier eigenlijk helemaal niet over na. Het liep zo. Ons gevoel om iets voor een ander te betekenen is heel vanzelfsprekend.” Menno en Lotte hebben in tien jaar tijd zeventien pleegkinderen opgevangen. “Soms één, maar regelmatig meerdere kinderen tegelijk. Het zijn altijd broertjes en zusjes als er meerdere kinderen tegelijk bij ons zijn. Daar kiezen wij bewust voor.”

Pleegzorg is een verrijking van ons leven

“We hebben zoveel leuke en grappige momenten beleefd als pleeggezin. Met alle kinderen op de fiets naar de kinderboerderij, als eendjes in een rij. Kinderfeestjes met rode loper, waar de pleegzoon de show stal. Oneindig slingeren op de klimrekken in de speeltuin. Met een matras van de trap afglijden. Of altijd een groot succes: met zijn allen, inclusief hond Muffin, in de woonkamer logeren. Pleegzorg is een verrijking van ons leven.” Lotte maakt voor ieder pleegkind een blijvende herinnering: “Ik begin vanaf dag één met het maken van een fotoboek. Deze mogen ze doorbladeren. Én het boek gaat mee als pleegkinderen bij ons weggaan. Ook hangen alle kinderen trots een tekening of foto op onze wand in de gang.”

Beeld-bij-artikel.png

Menno en Lotte kijken samen met ouders en hulpverlening naar wat een pleegkind en ouders nodig hebben. Zo komt het tijdens het verblijf voor dat de vorm van pleegzorg verandert. “Er zijn meerdere kinderen die een periode van 24/7 bij ons waren, die daarna een keer in de twee weken een weekend, tijdens vakanties of af en toe een middag bij ons kwamen.” Zodra kinderen naar huis gaan blijven Menno en Lotte, als ouders en kinderen daar behoefte aan hebben, een periode contact houden. “Veel pleegkinderen vinden dit prettig, maar het is voor ons en onze kinderen ook fijn. Meestal loopt dit contact langzaam af.”

Een groot compliment

“Eén van de grootste complimenten die wij kregen was van een moeder waarvan de dochter een tijd bij ons had gewoond en inmiddels weer thuis woonde. Ze vroeg of haar zoon af en toe bij ons kon komen om haar te ondersteunen. We wisten niet wat we hoorden. De samenwerking met deze moeder verliep in het begin niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk was ze zo dankbaar en vroeg ze ons zelfs om tips. Haar zoon kwam vervolgens om het weekend en af en toe in de vakanties bij ons.”

Beeld-bij-artikel3.png

Over tien jaar terugkijken

“Ik ben zo blij terug te gaan naar mijn mama, maar ga jullie wel missen” was een uitspraak van één van de pleegkinderen. Ook zijn er kinderen die uit zichzelf weer contact opnemen. Menno: “Dan weet je dat je het goed hebt gedaan, je een kind een warm en veilig thuis hebt kunnen geven. Hopelijk kijken ze, ondanks de nare periode uit hun leven, terug op een fijne tijd bij ons. En beseffen ze dat in hun toekomst nog alles mogelijk is. De tijd dat pleegkinderen bij ons wonen hoop ik dat hun thuissituatie weer op de rit komt en ouders daarna zelf weer voor hun kinderen kunnen zorgen.”

Jij kan dit ook!

Lotte: “Veel mensen zeggen dat ze respect hebben voor ons, dat wij dit doen. Ik word daar ongemakkelijk van en denk: jij kan dit ook! We zijn ook maar gewoon mensen. En juist die gewone mensen zijn nodig. Ik merk dat mensen bang zijn voor de struggles met eigen kinderen en dat ze zich te veel hechten. Wij ervaren dat helemaal niet zo en dat vertellen wij graag.” Menno: “Ons doel is kinderen, waar het thuis (even) minder stabiel is, een beeld en handvaten te geven van hoe het óók kan. Als dat is gelukt, dan is een plaatsing een heel eind geslaagd. Je kunt altijd iets betekenen, juist door de verschillende vormen van pleegzorg die er zijn.”

“Wij vinden het heerlijk, die reuring aan tafel” vertelt Lotte. “Doe ons maar een tafel vol, dat vinden wij gezellig!”

Beeld-bij-artikel2.png

Pleegouderschap, iets voor jou?

Er is een tekort aan pleegouders. Heb jij wel eens gedacht aan het pleegouderschap? Aangezien er verschillende vormen van pleegzorg bestaan is er altijd een vorm die bij jou past. Wil je meer weten? Vraag een informatiepakket aan of kom eens naar informatieavond bij jou in de buurt!