• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

Moeder van Liam voelt zich gesteund door pleeggezin

Soms heb je gewoon wat extra hulp nodig. Voor de één is dat een goed gesprek, voor de ander is dat net een beetje meer.

Logeergezin

Liam vertelt samen met zijn moeder over hun ervaring met deeltijd pleegzorg. Cindy is alleenstaande moeder van Liam. Ze noemen het pleeggezin eigenlijk ‘logeergezin’. Dit woord voelt fijner aan. Liam gaat om het weekend naar zijn logeeradres bij Sanne en Joris. Cindy: “Door verschillende persoonlijke omstandigheden wil en kan ik mijn eigen netwerk niet belasten. Om goed voor mijn kinderen en mijzelf te kunnen zorgen, heb ik af en toe wat ondersteuning nodig.”

Liam wil graag zelf ook wat vertellen: “Voor mama is het moeilijk om het allemaal alleen te doen. Als ik naar Joris en Sanne ga, kan zij voor zichzelf zorgen. Ik vind het leuk om naar Joris en Sanne te gaan. Soms gaan we op pad en doen we leuke dingen. We blijven ook vaak het weekend thuis en dan speel ik met de Lego of de Kapla.”

AdobeStock_376078161-artikel-pleegkind-aan-het-woord.jpeg

Leuke uitjes

Liam doet leuke dingen met Sanne en Joris. Nu Cindy weer werkt, gaat ze er ook weer vaker samen op uit met hem. Ze heeft het nu financieel breder. Daarover vertelt ze: “In het begin miste ik Liam als hij het weekend wegging. Daarnaast deden ze samen leuke dingen, zoals een uitje naar Jump Square of iets lekkers eten bij het pannenkoekenhuis. Nu kan ik dat hem zelf ook weer bieden en dat maakt het makkelijker.”

De gewone dingen

Koken, op bezoek bij familie én zijn eigen kamer: Liam is in deze weekenden onderdeel van het pleeggezin. Hij doet mee met de ‘gewone’ dingen. Daarnaast heeft hij daar een harige vriend, hun hondje Jimmie. “Het was in het begin best wel een beetje wennen. Andere mensen en een andere stad. Nu is er eigenlijk niks meer wat ik niet leuk vind”, vertelt Liam. Wat hij het allerleukste vindt? “Het uitlaten van Jimmie én ik heb mijn eigen Pokémon dekbedovertrek!”

We doen het samen

Cindy, Joris en Sanne hebben goed contact met elkaar. Cindy: “Op zaterdagmiddag heeft Liam altijd een voetbalwedstrijd. We overleggen dan over de tijd voor het ophalen. Het is heel fijn om zulke dingen te kunnen overleggen. Ik krijg tijdens de weekenden en vakanties veel berichtjes over hoe het met hem gaat.”

AdobeStock_175204157.jpeg


Stoeien, gekke moppen vertellen of een balletje schoppen: deze dingen doe je meestal met een vader. Voor Liam is heel fijn dat er een man in zijn leven is. “Liam mist soms een vaderfiguur. Nu kan hij met Joris voetballen en stoeien”, vertelt Cindy. Liam vult Cindy lachend aan: “Mama kan ook niet voetballen, dus dat doen we ook nooit!”

Perfecte match

Liam gaat in de weekenden naar het pleeggezin, dat wordt ook wel weekendpleegzorg genoemd. Cindy en Liam zijn allebei heel blij met de tijd die ze krijgen door en mét Joris en Sanne. Cindy vertelt: “Joris en Sanne passen perfect bij ons. Liam past heel goed in hun gezin. Ze zijn lief en duidelijk naar hem. Hij heeft veel baat bij de regels en structuur. Ik voel me heel erg gesteund voor het gezin. Ik vraag me af of ze wel weten hoeveel ze voor ons betekenen?!”

Win-win

Cindy heeft een tip voor mensen die twijfelen over pleegzorg: “Gewoon proberen. De matching wordt heel nauwkeurig gedaan. Ze kijken echt goed naar wat bij het kind, ouders en pleegouders past. Het heeft even tijd nodig, maar doordat Liam naar Joris en Sanne gaat, heb ik het gevoel dat ik hem niet meer tekort doe. Daarnaast kan ik aan mezelf werken. Dat is echt een win-win situatie.”

Wil je meer weten over pleegzorg?

Ben je geïnspireerd geraakt door het bovenstaande verhaal en wil je zelf ook iets betekenen voor kinderen zoals Liam? Vraag hier meer informatie aan. Liever in gesprek met een hulpverlener of een ervaren pleegouder? Kom dan naar een infoavond!