• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

Een weekend uit het leven van… pleegouders Gijs en Merle!

Gijs en Merle zijn weekendpleegouders en hebben eens in de twee weken de 10-jarige Kian een weekend bij hen thuis.

Gijs en Merle* zijn weekendpleegouders en hebben eens in de twee weken de 10-jarige Kian* een weekend bij hen thuis. Hoe zo’n weekend eruitziet? Merle neemt je graag mee!

Vrijdag – 17.00 uur

“Op vrijdagmiddag halen we Kian in overleg met zijn moeder altijd rond 17.00 uur op. Voordat we de auto instappen, maken z’n moeder en ik nog even een praatje. Hoe ging het de afgelopen weken, zijn er bijzonderheden? In de auto terug naar huis bespreken we samen de afgelopen weken en hoe het op school en op voetbal gaat.

Zodra we bij ons thuis aankomen, wordt Kian enthousiast verwelkomd door onze kinderen. We hebben zelf namelijk ook twee kinderen, een meisje van 17 en een jongen van 13. We gaan samen aan tafel zitten om te eten en kletsen bij. Na het eten ruimen we samen af en laat Kian onze hond Milo uit. Hij is een echte hondenliefhebber en geniet van die momentjes. Eenmaal thuis doen we samen een potje UNO, Kian is namelijk gek op spelletjes, en kijken we samen naar Flikken Maastricht, een favoriet bij ons thuis. Daarna: tijd voor bed.

Kian heeft bij ons zijn eigen kamer. Twee jaar geleden, toen hij voor het eerst bij ons kwam, hebben we die samen ingericht. Hij mocht zijn eigen dekbed uitzoeken. Daar was hij superblij mee!”

Zaterdag – 9.00 uur

“Vaak slaapt Kian lekker uit als hij bij ons is en wordt hij rond 9.00 uur wakker. Dan gaat hij naar beneden en speelt hij een spelletje of kijkt hij tv tot de rest wakker is. Ook checkt hij natuurlijk even zijn telefoon voor nieuwe berichten. We ontbijten samen en daarna fietst Gijs een rondje met Kian. Onze zoon gaat naar sport, onze dochter gaat naar haar werk en ik doe de weekboodschappen. Lunch is vandaag met z’n drieën, omdat onze eigen kinderen nog op pad zijn.

Na de lunch gaan Gijs en Kian even wandelen met Milo. Als ze langs het schoolplein lopen, zijn enkele jongens uit de buurt aan het voetballen. En Kian, voetbalfan als hij is, wil graag meedoen. Hij gaat dus voetballen en Gijs komt naar huis. Kian kent onze buurt inmiddels op zijn duimpje, waardoor hij na zijn potje voetbal prima de weg naar huis vindt. Dat geeft ons én hem een fijn gevoel.”

Adobe Stock 117321030

Zaterdag – 17.00 uur

“Kian houdt van koken en helpt mij met het klaarmaken van de lasagne. Na het eten maken we ons samen klaar voor de verjaardag van een familielid van ons. Kian gaat gewoon mee, hij kent onze familie goed en vindt het altijd gezellig om mee te gaan. Hij speelt met de neefjes en nichtjes en heeft het goed naar zijn zin. Op de verjaardag is een bekende voetbalspeler van FC Twente aanwezig en Kian vraagt of hij met hem op de foto mag. Wat een leuke verrassing! Die foto sturen we natuurlijk gelijk naar zijn moeder via de app. Kian zegt: 'Mijn weekend kan niet meer stuk!'”

Zondag – 9.00 uur

“Ook vandaag wordt er heerlijk uitgeslapen. Gelukkig maar, na zo’n feestje de avond ervoor. We ontbijten samen en daarna spelen we, hoe kan het ook anders als Kian bij ons is, gezellig een spelletje. Monopoly dit keer, Kians lievelingsspel. Daarna spelen mijn zoon en Kian samen verder op de spelcomputer. Het is mooi om te zien hoe goed het klikt tussen die twee. Gijs fietst vlak voor de lunch een rondje met beide jongens. Ze gaan door de nieuwe fietstunnel en langs de supermarkt voor lekkere broodjes. We lunchen samen, ruimen samen af en Kian laat Milo weer uit.”

Dit weekend is het niet nodig, maar als er schoolwerk gedaan moet worden, dan pakken we dat op met Kian. Een paar weken geleden hebben we bijvoorbeeld samen geoefend voor topografie. Een paar dagen later kregen we een trotse foto van Kian met zijn cijfer voor de toets: een 10! Zo leuk dat hij dit met ons wil delen, ook als hij doordeweeks niet bij ons is.

Zondag – 17.00 uur

“Met Kians moeder heb ik afgesproken dat ik hem voor het avondeten weer thuisbreng. Onderweg naar huis maken we ’s middags nog een korte tussenstop bij JumpXL. Er wordt vol enthousiasme gesprongen en we brengen Kian, met een voldaan gevoel, weer naar huis.

Eenmaal bij zijn moeder aangekomen, neem ik met haar het weekend door. Ook bespreken we wanneer de volgende ‘logeerdatum’ is. We spreken af dat we contact houden via de app over de exacte tijden en het vervoer. Het is zo fijn dat we alles in goed overleg kunnen afstemmen samen.

We nemen afscheid van Kian en zijn moeder en rijden met een goed gevoel weer terug naar huis. We hebben Kian een fijn weekend kunnen geven!”

*Gijs, Merle en Kian zijn niet hun echte namen. Ook de foto's zijn niet van hen. Het pleeggezin bestaat echter wel en heeft dit weekend meegemaakt.

Wil je meer weten over pleegzorg?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je zelf ook iets betekenen voor kinderen zoals Kian? Vraag een informatiepakket aan of meld je aan voor een (online) informatiebijeenkomst.