• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

Een week uit het leven van... Pleegouders Marit en Jesper

Marit en Jesper* zijn ouders van twee jongens van 7 en 10. Daarnaast hebben ze sinds 3,5 jaar pleegdochter Lieke* (4) in huis. Zij woont zo lang als nodig bij hen. Hoe een week van dit gezellige gezin eruit ziet? Marit deelt het graag met je.

Maandag

Vandaag is weer de eerste schooldag na de zomervakantie, dus het hele gezin moet vroeg uit de veren. Ook Lieke zit sinds januari op de basisschool. De kinderen hebben er zin in en staan vrolijk op. Lieke moet wel even wennen aan het idee dat ze weer naar school gaat, en dat Jesper en ik weer gaan werken, maar loopt uiteindelijk met plezier naar haar juf en klasgenoten toe.

’s Middags haalt oma de kinderen uit school en past ze op hen tot wij weer thuiskomen. Onze zoons hebben vriendjes over de vloer. De een gaat voetballen in de buurt, de ander is met zijn vriendje thuis. Lieke speelt heerlijk op de trampoline met de barbies en kleurt samen met oma.

Zodra wij thuis zijn en het eten op hebben, kleuren we even verder. De oudste gaat naar zijn voetbaltraining. Daarna is het bedtijd. De kinderen gaan een voor een naar boven en vallen al snel in slaap. Zo’n eerste dag na de vakantie is best vermoeiend.

Dinsdag

Na school gaan de kinderen naar de buitenschoolse opvang toe. Lieke vindt dit vaak nog spannend en vraagt meestal of één van haar broers haar wil ophalen uit de klas. Dat doen ze graag, wat haar enorm helpt. Fijn dat ze zo iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is voor hen ook heel gewoon dat Lieke er is. Zo vroeg ik vorige week aan de oudste of hij het leuk zou vinden om een keer over pleegzorg en hoe hij dat ziet te vertellen op school. Hij gaf als antwoord: ‘Wat moet ik dan vertellen? Het voelt voor mij heel gewoon. Lieke is mijn zusje, net zoals Finn* mijn broer is.’

Ik werk vandaag thuis. Even in alle rust werken en niemand om me heen. Zelf werk ik met kinderen, dus zo’n thuiswerkdag vind ik soms heerlijk. Vooral na weken thuis met de kids. Ik vind het dan lastig om iets voor mezelf te doen.
Tussen het werk door stuur ik een mailtje naar de voogd van Lieke, de pleegzorgwerker en de begeleider van Liekes moeder (die bij bezoeken is). We hebben contact over wat lopende zaken. Ik neem in zo’n mailtje vaak alle mensen rondom Lieke mee in de CC, zodat zij op de hoogte zijn van wat er speelt.

Woensdag

Op woensdag gaan de kinderen weer naar school. Na schooltijd hebben we een gesprek met Liekes juf. Op ons verzoek, omdat we graag het lijntje kort houden en benieuwd zijn naar hoe het gaat op school. Is haar gedrag op school hetzelfde als thuis? Zijn er nog bijzonderheden? Vaak brengen we de juf dan ook op de hoogte van haar situatie. Lieke bleek eerder vandaag gevraagd te hebben of er meer kinderen zijn met 2 mama’s. Zo merk je steeds meer dat er van alles in haar koppie omgaat.

Verder sporten de jongens en gaan de kinderen naar de tandarts.

Adobe Stock 611312063

Donderdag

Zodra de kinderen op school zijn, verwen ik mezelf met een behandeling bij de schoonheidsspecialist. Zo nu en dan plan ik op mijn vrije ochtenden even tijd voor mezelf in. Ik laad dan op en kan er weer tegenaan als de kinderen uit school komen.

Zodra Lieke de school uit loopt, zegt ze dat ze graag met een vriendinnetje wil afspreken. Gezellig! Lieke gaat bij haar vriendinnetje thuis spelen. Zodra ik Lieke daar ophaal, vertelt de moeder van het vriendinnetje dat Lieke sprak over ‘onze situatie’: over haar broer bij haar vader en haar broertjes bij ons. De moeder dacht toen dat wij gebruik hadden gemaakt van een donor. Een echt goed verhaal kon Lieke dus nog niet vertellen. Ik vertel dat Lieke onze pleegdochter is die al sinds ze 7 maanden was bij ons woont.

Ik denk dat we vaker in deze situatie gaan belanden, want Lieke gaat steeds meer begrijpen en vertellen. Gelukkig maakt entrea lindenhout een verhaal over het leven van Lieke, samen met alle betrokkenen vanaf de zwangerschap. Zo hebben we met z’n allen hetzelfde verhaal voor en van Lieke! Dat zal haar helpen om haar verhaal op een dag ook goed te kunnen vertellen.

Na het eten wandelen we een stukje door de buurt. Daarna is het bedtijd. Gelukkig gaan onze kinderen altijd gemakkelijk slapen – zo hebben wij ook echt iets aan de avond.

Vrijdag

Adobe Stock 496504994

Het is de laatste schooldag voor het weekend. Verder spelen de kinderen en zijn er geen bijzonderheden. Gewoon een fijne dag. Wel spreek ik nog even met de begeleider van Liekes moeder. Hij belt vanwege mijn mailtje eerder deze week. We spreken over de thuissituaties van onze pleegdochter en haar moeder.

Zaterdag

Deze dag starten we op het voetbalveld, omdat beide jongens een voetbalwedstrijd hebben. Verder is het een heerlijk zonnige dag, waar we thuis in de tuin van genieten. Een dagje rust is fijn! Vooral omdat morgen een drukke dag wordt.

Zondag

Op zondag beginnen we de dag met een ontbijtje met het hele gezin. Lekker en gezellig. Daarna rijden Lieke en ik naar haar vader en broer. Dit is ruim een half uur rijden, dus we vertrekken op tijd. Lieke ziet haar vader en biologische broer elke drie weken. De ene keer bij hen en de andere keer bij ons. Haar oma is er dan vaak bij en soms sluit ook een tante aan. Deze bezoeken, van zo’n twee uur, zijn altijd erg fijn en vertrouwd.

In de middag doen we een fotoshoot met mijn familie. Dit deden we mijn moeder cadeau voor haar verjaardag. Lieke hoort helemaal bij de familie en dus ook op deze foto’s. Dat vinden wij altijd mooie momenten. Niet alleen wij als gezin hebben Lieke helemaal omarmd, maar onze families en vrienden ook. Heel dierbaar en dankbaar!

We sluiten de dag af bij de familie van mijn man en dan is het eigenlijk al bedtijd. Daar zijn we allemaal wel aan toe na zo’n gezellige week!


*Jesper, Marit, Lieke en Finn zijn niet hun echte namen. Ook de foto's zijn niet van hen. Het pleeggezin bestaat echter wel en heeft deze week meegemaakt.

Wil je meer weten over pleegzorg?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je zelf ook iets betekenen voor kinderen zoals Lieke? Kom dan naar een informatiebijeenkomst. Dat kan online én bij jou in de buurt. Of vraag een pakket met informatie over pleegzorg aan.