• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

Een groen verlichte Eusebiuskerk in Arnhem start de Week van de Pleegzorg

Aftrap door ons, met burgemeester Ahmed Marcouch en host Gijs Staverman

Gisteravond trapten wij de Week van de Pleegzorg landelijk af, vanuit Arnhem. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en Bejin, een meisje dat opgroeit in een pleeggezin, drukten op de knop en zetten de Eusebiuskerk daarmee in groen licht. Met de boodschap: geef #groenlicht aan de toekomst van een pleegkind. Radio-dj en pleegouder Gijs Staverman was de host van de avond.

Gijs Staverman opende de avond met de reden waarom we bij elkaar kwamen: “Er moeten steeds meer pleegouders bij komen. Afgelopen jaar waren het 800 kinderen die wachtten op een pleeggezin – dit jaar zijn dat er 900.” Niet ieder kind wacht op een pleeggezin waar zij de volledige tijd kunnen verblijven, onderstreepte John Goessens, tijdelijk bestuurder van entrea lindenhout en woordvoerder van Pleegzorg Nederland. “We zoeken meer dan vroeger naar weekend- of vakantiepleegouders: pleegouders die zo nu en dan een kind in huis hebben. Het kind groeit thuis op bij ouders, terwijl de pleegouders de wereld van het pleegkind groter maken of de ouders ontlasten.”

De vertrouwde omgeving

Ook Nermina Kundić, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij Gemeente Arnhem, kwam aan het woord. Ze vertelde hoe ze in Arnhem op dit moment zoeken naar pleegouders dichtbij. Zodat kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving weg hoeven.

#groenlicht

Startsein Week van de Pleegzorg 2022

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en Bejin, een meisje dat opgroeit in een pleeggezin, gaven het startsein van de Week van de Pleegzorg. Bejin: “Het is heel belangrijk dat mensen hun huis openstellen voor kinderen die niet langer meer thuis kunnen wonen.” Marcouch sprak over dat hij het fijn vindt dat we steeds meer oog krijgen voor kinderen in nood. “Dat er zoveel mensen in de samenleving zijn die, ondanks alle hectiek en drukte, de liefde opbrengen om een kind in nood, soms levenslang, op te vangen… Een diepe buiging voor al die pleegouders!” Daarna zetten zij met een druk op de knop de Eusebiuskerk in groen licht. Het groene licht waar zoveel pleegkinderen op wachten. Vervolgd door prachtige muziek over pleegzorg, van Camilla Blue en Maarten Peters.

Foto: Rutger Hollander

Bij elkaar blijven

De aftrap eindigde met de presentatie van het nieuwe boek van onze collega’s van entrea lindenhout, Yvonne Aartsen, John Goessens en Marieke Klein Entink: Bij elkaar blijven. Vol verhalen over de blijvende band tussen (pleeg)ouders en (pleeg)kinderen. Ze overhandigden het eerste exemplaar aan burgemeester Marcouch en Luna, die eraan hebben meegewerkt. Luna deelde het verhaal over de band die zij heeft met de moeder van haar pleegmoeder. “Ze zei ‘Zij is van ons’ tegen mij. En dat is ook andersom zo. Het is alsof ze mijn eigen oma is, we hebben een hele goede band. Ik kan haar alles vertellen.”

Meer weten of infoavond bijwonen?

Vraag een informatiepakket aan of schrijf je in bij één van de infoavonden!