• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
Aanvraag informatie

“Mag ik asjeblieft voor altijd bij jullie blijven wonen?”

Als er ergens twee mensen zijn die duidelijk hart voor kinderen hebben, zijn het Martijn en Angela. Het in Rivierenland wonende echtpaar heeft zelf twee biologische kinderen en zijn al dertien jaar pleegouders van Jessie. Angela: Van jongs af aan heb ik altijd gedacht “dat ga doen”. Ik wist al vroeg dat ik genoeg ruimte in mijn hart heb voor een kind dat niet van mijzelf is. Na een vakantie in Italië hebben we de knoop doorgehakt en besloten we te gaan zorgen voor een kind wat niet thuis kan opgroeien.

Officieel pleegouders worden

Terug van vakantie hebben we ons aangemeld voor een informatiebijeenkomst bij entrea lindenhout, waar een pleegzorgmedewerker en ervaren pleegouder ons een realistisch beeld schetsten van het pleegouderschap. Daarna hebben we een voorbereidingstraject doorlopen, waarna we officieel pleegouders werden. Al snel kwam de vraag of Jessie bij ons mocht wonen.

De band met biologische ouders

Het was voor ons al snel duidelijk dat we Jessie graag in ons gezin wilden opnemen.
En inmiddels zijn we al 13 jaar pleegouders van Jessie! De biologische ouders van Jessie zijn gescheiden, verstandelijk beperkt en hebben een verslavingsachtergrond. Beiden hebben veel moeite met de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het opvoeden van een kind, dus het is heel fijn dat wij hierin voor Jessie iets kunnen betekenen.
Wij vinden het belangrijk dat Jessie contact heeft en een band houdt met haar ouders, ook al is dat beperkt. In de praktijk zien ze elkaar één keer per half jaar of jaar.

Begeleiding

Martijn: Ik weet hoe lastig het is om te zorgen voor een kind met veel bagage. De uitspraak “kinderen heb je voor heel je leven” geldt wat mij betreft nog méér voor pleegkinderen. Want deze kinderen zijn al eens in de steek gelaten dus die hebben hun portie ellende al ruimschoots gehad.
Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen. Wij krijgen pleegzorgbegeleiding van entrea lindenhout. Professionele hulpverleners die goed meedenken met ons en adviseren in de opvoeding. Daarnaast zijn er veel ondersteuningsmogelijkheden waardoor je als pleegouder ontlast kunt worden. Zoals bijvoorbeeld logeerhuizen waar je pleegkind naar toe kan gaan. In een logeerhuis worden vaak leuke activiteiten voor het pleegkind georganiseerd en wij hebben dan even rust. En Jessie? Die vindt het leuk en komt na een logeerweekend ook weer ontspannen thuis.

Waardevolle levenslessen

Angela: Je bent in mijn ogen meer een professionele begeleider dan vader of moeder. Het is niet altijd leuk en je krijgt er niet altijd waardering of een knuffel voor terug. Mijn advies aan pleegouders: begin er niet aan als je verwacht dat een pleegkind je veel liefde gaat geven.
Wij hebben er geen spijt van. Het is een verrijking, Wij hebben veel geleerd over onszelf en meer inzichten gekregen. Hierdoor staan we veel bewuster en krachtiger in het leven. Een nadeel is wel dat je beseft dat je zelf ook niet perfect bent…..hahaha

*de gebruikte namen zijn vanwege privacy redenen gefingeerd